Време е за одлука

      Колку само пати сум слушнала има време, од утре, или помина вистинското време,...сега е доцна. Сите овие фрази се погрешни, когнитивно искривени верувања, кои си ја вршат својата функција а, тоа е стагнација. Со нив нема промена, нема поместување од мртвата точка. Нешто слично како денот на Мрморецор- за мене многу оригинален …

Тајните на манипулаторите

Дали знаете зошто влетувате во рацете на манипулаторите? Очигледно затоа што Во вас ја чувствуваат емпатијата која тие ја немаат. Се хранат од чувствата на страв, срам, вина, тага, кои Ви ги предизвикале. За жал, многу луѓе живеат со родители, роднини, партнери кои се нарцисоидни структури а со тоа се во категоријата на манипулатори. Колку …

Психолошки аспект на врската мајка-дете

        Врската мајка-дете започнува уште со зачнување на плодот. Таа е многу моќна и незаменлива. Мајката со плодот во пренаталниот период комуницира на многу начини. Оваа комуникација ја создава пренаталната врска која во иднина може да биде поврзана со психосоцијалниот развој на детето, адолесцентот, зрелиот и стариот човек! Атачментот е силна емоционална …

ЗДРАВИ работни граници

Дали сте се прашале какви се Вашите граници на работното место! Еве како да ги детектирате- Коие се Вашите вредности Тие ги оцртуваат границите. Со нивно освестување, може да се постави систем кој ќе овозможи задоволување на потребите. Комуницирај јасно Поставете ги границите, јасно. На прво место она што е најхитно. Пак поставете ги границите …

СИ КАЖУВАШ СЕБЕ СИ ДА, СЕКОГАШ КОГА КАЖУВАШ НЕ!!!

Да ги почитуваш своите граници, значи да се вреднуваш себе. Себевреднувањето ја јакне самодовербата! Самодовербата бара приоритизација! Дали сте си сам свој приоритет? Здравите граници овозможуваат менаџирање и балансирање на разни животни аспекти. Тоа е тешко, но бидејќи е вештина се учи. Треба само да посакате да работите на неа. Како да ги почитувате своите …

Внатрешни граници

     Внатрешните граници имаат функција за лична регулација. Регулација на самиот себе. Тие се вид на самодисциплина, здрав менаџмент на време, мисли, емоции, однесувања и импусли. Ако правиш нешта кои не сакаш да ги правиш, или се исцрпуваш, не си даваш одмор, рекреација, баланс, можно е да ги занемаруваш личните, внатрешни психички граници. Учењето …